Θεραπευτικές Ιδιότητες

Το μητρικό γάλα, είναι γνωστο ως υπερτροφή, αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά προκειμένου το μωρό να σχηματίσει υγιή βάση και καλή ανάπτυξη. Σύμφωνα με έρευνες, το γάλα γαιδούρας με τα υπόλοιπα γνωστά γάλατα είναι οτι πιο κοντινό στο μητρικό γάλα. Συγκεκριμένα:

 

  • Περιέχει πολύ χαμηλά λίπη.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα λακτόζης.
  • Δεν χρειάζεται παστερίωση και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για χορήγηση σε παιδιά που αναπτύσσουν αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα.
  • Περιέχει βιταμίνες των συμπλεγμάτων Α, Β1, Β2, Β6, D, και E.
  • Περιέχει θρεονίνη, ενα αμινοξύ απαραίτητο για την δημιουργία κολλαγόνου και την καλή πέψη.
  • Περιέχει λυσοζύμη, η οποία είναι ένζυμο με έντονη αντι-μικροβιακή δράση. 
  • Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε περιπτώσεις δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση, οι δερματίτιδες και το έκζεμα.
  • Η μεγάλη περιεκτικότητα του γάλακτος γαιδούρας σε πρωτείνες και φωσφολιπίδια, συστατικά που βοηθούν στην σύνθεση της κερατίτης στοιβάδας, που θεωρείται το δέρμα του δέρματος, καθιστούν το γάλα γαιδούρας μια εξαιρετική βάση στην κοσμετολογία για την αναδόμηση του δέρματος, κατά της γήρανσης της επιδερμίδας και αντιμετώπισης των ρυτίδων.








Η σύσταση του γαϊδουρινού, αλλά και του αλογίσιου γάλακτος, ομοιάζει πολύ προς στο μητρικό γάλα, με πολύ παραπλήσιες αναλογίες και ιδίως ως προς τη χαμηλή ποσότητα λιπιδίων και τα υψηλά ποσοστά λακτόζης.


Από την αρχαιότητα οι Έλληνες το θεωρούσαν μία άριστη θεραπεία για διάφορες ασθένειες. Έχει τρομερά οφέλη στη θεραπεία για το ξηρό δέρμα, τα εκζέματα, την ακμή αλλά και την ψωρίαση. Το γάλα της όνου περιέχει μία πλούσια ποικιλία βιταμινών που το καθιστούν ελκυστικό τόσο για την κατανάλωση όσο και για την περιποίηση της επιδερμίδας. Οι πρωτεΐνες γάλακτος προσφέρουν αξιόλογες ενυδατικές ιδιότητες. Η ενυδατική τους ικανότητα είναι αποτέλεσμα της εξαιρετικής απορρόφησής του από την επιδερμίδα, καθώς και της δυνατότητάς τους να δεσμεύουν νερό. Παράλληλα αποτοξινώνει το συκώτι αποφέροντας άμεση ανανέωση των κυττάρων του δέρματος, ρυθμίζει τη μικροπανίδα του εντέρου χάρις στη δράση της λυσοζύμης και της λακτόζης και προλαμβάνει καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον, ρυθμίζει τη φυσιολογική μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων, διορθώνει τη θαμπάδα και αναζωογονεί τις γραμμές έκφρασης του προσώπου. Σύμφωνα με έρευνες περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην απορρόφηση των βιταμινών, ενώ ακόμα βελτιώνει και τη διαδικασία της επούλωσης. Τα μεταλλικά άλατα του γαϊδουρινού γάλακτος επιτρέπουν στο δέρμα να καθαρίζεται, εφόσον αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα του δέρματος με στόχο τη δημιουργία νέων ζωντανών κυττάρων. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 60 φορές μεγαλύτερη. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, Ε και είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου, ψευδαργύρου και ανοσοσφαιρίνες γλυκερίνης που το καθιστούν εξαιρετικά επωφελές για την κατανάλωση και την φροντίδα του δέρματος. Στην κοσμετολογία, τα υψηλά επίπεδα φωσφολιπιδίων πρωτεΐνης και ceramide καθιστούν το γαϊδουρινό γάλα ένα προϊόν εξαιρετικό κατά της αντιγήρανσης, της 18 θεραπείας των ρυτίδων και την αναγέννηση του δέρματος. Επίσης, έχει σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση του εκζέματος, ακμής και ψωρίασης. Έτσι, πολλά καλλυντικά προϊόντα όπως σαπούνια, κρέμες προσώπου και σώματος που περιέχουν γαϊδουρινό γάλα αξιοποιούν τα ευεργετικά χαρακτηριστικά του. Τέλος, είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το γάλα της όνου έχει θετική επίδραση στην αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης, στην οστεογένεση, τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και την ανάρρωση ασθενών με καρδιακά προβλήματα. 3.2 Χρήση σε άτομα με αλλεργίες Είναι κατάλληλο για παιδιά που πάσχουν από αλλεργίες και δυσανεξία, ακόμη και βρέφη, για τη θεραπεία του κοκίτη, ηλικιωμένους με οστεοπόρωση, πόνους των αρθρώσεων, άσθμα, έλκος στομάχου, συμπτώματα χαλάρωσης, εμμηνόρροιας, πονόλαιμος, θεραπεία της φυματίωσης και πιο γενικά βήχας κάθε είδους. Υπάρχουν επίσης αναφορές, ότι δηλητήριο από δάγκωμα φιδιού εξουδετερώθηκε με γάλα γαϊδούρας.